Kako je diastaza igrala veliko vlogo na izpitu kineziologije

Na fakulteti smo pri predmetu kineziologija preučevali motoriko telesa, kosti ter mišice, ki sodelujejo pri gibanju. Osredotočili smo se na trup, točneje na trebušne mišice. Izvedeli smo, da je diastaza ali razmak trebušnih mišic eden izmed najbolj pogostih pojavov pri nosečnicah. Nanjo vplivajo nepravilna drža, velikost otroka in še mnogi drugi faktorji.

Tudi pri športnikih se lahko pojavi diastaza, še posebej pri tako imenovanih bodybuilderjih. V primeru prevelikega napora se trebušne mišice raztegnejo. Tako notranji organi nimajo več opore in lahko skočijo ven. Izjemno pazljivi moramo biti pri izvajanju določenih vaj, saj se diastaza lahko samo še poveča. Profesor nam je omenil določene vaje, kater bi razmik zmanjšale. Večino predavanja smo se osredotočili na spoznavanje teh.

Omenil je nekatere vaje iz pilatesa, joge in vaje za krepitev hrbta in križnega predela. Zaupal nam je, da bo diastaza na izpitu, zato se moramo dobro naučiti. Po predavanjih sem se odpravila v knjižnico fakultete in tako izbrala knjige o:

  • Anatomiji
  • Kinetiki
  • Motoriki
  • Biologiji

Ko sem prišla domov sem se lotila učenja, saj se je datum izpita bližal. Iz vseh knjig sem hotela čimveč izvedeti o diastazi. Pripravila sem si izročke predavanj na tematiko diastaza, povzetke iz knjig ter ostale zapiske. Na dan izpita sem se odpravila na fakulteto in se živčno usedla v predavalnico. Pregledala sem izpit in nemirno iskala besedo diastaza, saj sem vedela skoraj vse na to temo. Rešila sem vsa vprašanja in upala na najboljšo oceno.

Po nekaj dneh sem iskala rezultate izpita in ugotovila, da sem dobila odlično! Vzhičeno sem poklicala prijateljico in ji povedala dobro novico. Veselila se je za moj uspeh in dogovorile sva se, da greva na kavo.

Povedala sem ji, da je na izpitu diastaza imela veliko vlogo, saj je predstavljala večino izpita. Omenila sem ji koliko knjig sem prebrala, da sem se o vsemu podučila in kako sem vesela, da mi je uspelo.